Gdy zapraszamy w gościnę swoich bliskich albo swoich przyjaciół z powodu ważnej okazji, jedną z podstawowych kwestii oprócz schludnego wyglądu i równie atrakcyjnego wyglądu naszego wnętrza jest przygotowanie ekskluzywnego obiadu. Zadbanie o stronę cateringową także wpływa na naszą atrakcyjność w oczach innych. Jeżeli danie nam wyjdzie, to o tym też będzie długo się wspominało i zarazem odkryje się w sobie nowy talent – tym razem kulinarny. To właśnie żywność i jej spożywanie jest w końcu tym momentem, w którym możemy podyskutować z bliskimi.

Trudniej jest, gdy nie mamy wrodzonych zdolności kulinarnych

Raczej każdy z nas potrafi przygotować tak proste danie, jak np. jajecznica, która nie wymaga wiele wysiłku i szczególnej znajomości kulinariów, ale jeżeli trzeba przyrządzić uroczysty obiad, pojawia się problem. W tym wszystkim mogą jednak pomóc wybrane książki kucharskie, a przede wszystkim internet. Dzisiaj nietrudno o znalezienie różnych przepisów w wielu zróżnicowanych i ciekawych autorskich wersjach.

Jak zrobić risotto?

Jak zrobić risotto?Przepis składa się z dwóch części – składników, których będziemy używać w naszej kompozycji, a także sposobu przygotowania dania. Jeżeli chcemy się np. dowiedzieć jak zrobić risotto, to najlepiej przygotować się zawczasu i wiedzieć jak ono ma wyglądać. Czy risotto będzie z kurczakiem, a może np. kurkami, ponieważ możliwości jest wiele. Najbardziej podstawowym składnikiem, jeśli chodzi o risotto, jest oczywiście ryż. Szacuje się, że powinno się dać około jednej szklanki, żeby obiad wyszedł syty i pożywny. Jeżeli wybierzemy risotto z kurczakiem, to najlepiej zaopatrzyć się wcześniej w dwa filety z kurczaka.

8Do tego istotny jest olej – najczęściej od dwóch do trzech łyżek. Warto oczywiście pamiętać o odpowiedniej mieszance warzywnej, która w risotto często występuje. Najlepiej smakuje risotto z groszkiem, marchewką, brokułem i pietruszką. Do tego niezbędne jest masło, ser parmezan, który stanowi nieodłączną część włoskiej kuchni i każde danie – niezależnie od tego, czy jest to makaron, czy ryż powinno być wyposażone właśnie w ten typ sera.

Do tego oczywiście nie należy zapominać o przyprawach, np. papryce, soli i pieprzu, ale możemy zadbać o więcej. Risotto doskonale smakuje także z curry, kurkumą oraz zielem angielskim. To właśnie właściwie dobrane przyprawy nadają potrawie aromat i smak oraz zapewniają doskonałą konsystencję. Ryż powinien być smażony na oleju i starannie mieszany do czasu aż stanie się miękki. Filet należy drobno posiekać – najlepiej w kostkę i doprawić przyprawami oraz również podsmażyć na oleju. Gdy mięso będzie już podsmażone, to można dodać warzywa i mieszać razem z nimi. Następnie kurczaka i warzywa można po przyrządzeniu i przysmażeniu dodać do ryżu, a na koniec wymieszać z masłem i parmezanem.

Tak zwykle wygląda standardowy sposób przygotowania risotto. Wbrew pozorom, nie jest to więc szczególnie trudne. Wielu kucharzy – amatorów przyznaje, że najtrudniejszym elementem przy okazji gotowania potraw jest znalezienie wszystkich składników i ich właściwy dobór. Bo zwłaszcza w przypadku takiego specyficznego dania jak risotto, nie ma szans na bylejakość.

Ryż musi być prawdziwie włoski, aby risotto smakowało, tak jak powinno

Ryż musi być prawdziwie włoski, aby risotto smakowało, tak jak powinnoOczywistą kwestią jest bulion. Nie wspomniałem o nim wcześniej, ale warto do sposobu przygotowywania dodać kilka wzmianek na temat bulionu. Otóż kostka bulionowa powinna być rozpuszczona w 500 ml wody, a ryż powinien być następnie nią stopniowo podlewany. Preferuje się bulion warzywny lub drobiowy. Należy pamiętać, żeby bulionu było znacznie więcej niż ryżu. To pozwoli nie obawiać się o aromat i smak naszego risotto.

Oprócz tego warto podawać risotto z winem. Włosi słynną z produkcji wina i regularnie zajmują w tej kategorii pierwsze miejsce na świecie, a wino jest podstawowym trunkiem obiadowym w ich kraju. Wino można też wlać do samego ryżu i dopiero gdy nasionka nim nasiąkną, można dolewać bulionu. Wino białe jest częściej podawane do risotto, aniżeli czerwone wino. Dobór odpowiedniego parmezanu to także wielka odpowiedzialność. Jak już sugerowałem, dodatek ten to w przypadku włoskiej kuchni prawdziwa magia zmieniająca smak o 180 stopni.

Dużą rolę odgrywa także mieszanie

Jeśli zapomni się o tym, żeby wymieszać składniki ze sobą, nie uzyskamy efektu, jakiego sobie życzyliśmy. Należy dbać o to, żeby mieszanie nie było gwałtowne, aby delikatne ziarenka ryżu nie były ugniatane. Brak mieszania to oczywiście łatwa możliwość przypalenia potrawy.

Sposobów na przyrządzenie risotto jest znacznie więcej. W internecie możemy znaleźć również dowolną potrawę i jej sposób przygotowania. Jeśli jesteśmy amatorami i wcześniej nie gotowaliśmy, a kupowaliśmy gotowe już potrawy, które wystarczyło tylko odgrzać na kuchence gazowej, to przygotowanie od podstaw jakiejś potrawy będzie nam sprawiało problemy i na pewno zapełni sporo czasu. Jednak gdy już nabierzemy w tym wprawy i gotowanie posiłków stanie się dla nas rutyną, to będzie to naszym hobby i sami wpadniemy na coraz więcej pomysłów co przygotować i gdzie nasze potrawy ulepszyć.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here