Czekolada to jedno z najwspanialszych słodyczy, jakie tylko istnieją. Któż z nas nie pamięta smaku pysznego czekoladowego ciasta, które babcia przygotowywała na niedzielne popołudnia, lub zapachu aromatycznego kakao, które mama podawała nam przed snem do łóżka? Czekoladowe przysmaki to ulubione przekąski dzieci i dorosłych. Czekolada jest uniwersalnym produktem. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych smaków i rodzajów. Aby przygotować smakołyki na bazie czekolady, należy ją najpierw roztopić. Jak roztopić czekoladę?

Rodzaje czekolady

jak roztopić czekoladęW kuchni sprawdzi się każdy rodzaj czekolady, chociaż najczęściej używamy gorzkiej lub półsłodkiej. Mleczne czekolady mogą okazać się zbyt intensywne w smaku lub za bardzo kwaśne. Są jednak znakomite do przyrządzania polew na torty lub ciasta. Mleczne czekolady sprawdzą się jako podstawa musu lub kremu czekoladowego, ponieważ są słodsze i delikatniejsze. Do domowych deserów świetnie nada się również biała czekolada, która wspaniale komponuje się ze smakiem śmietany, wanilii oraz owoców. Można jej użyć jako składnika domowego ptasiego mleczka lub sernika z polewą.

Jak obchodzić się z czekoladą?

Jeśli chcemy użyć czekolady do przygotowania wspaniałego domowego deseru, musimy koniecznie nauczyć się, jak dobrze obchodzić się z czekoladą. A wcale nie jest to tak łatwe, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Czekolada jest dość wymagając. Chwila nieuwagi i można zepsuć jej konsystencję oraz smak. Oczywiście nieudane eksperymenty kulinarne można czasem naprawić, ale w przypadku czekolady jest to dość karkołomne. Ten produkt wymaga od nas ogromnego wyczucia i sporo doświadczenia. Czekolada szybko się pali podczas roztapiania, łatwo ją przegrzać oraz zważyć. Czasem można uratowanie deser, ale jeśli użyliśmy czekolady z małą zawartością kakao lub wyrobu o słabej jakości, to będzie to bardzo trudne.

Jakość czekolady

To bardzo ważne, aby zawsze wybierać czekoladę dobrej jakości. Wyroby czekoladopodobne omijamy oczywiście szerokim łukiem. Raczej nie uda się za ich pomocą przygotować aromatycznego deseru, ponieważ najnormalniej w świecie nie posiadają one czekoladowego smaku, a jedynie marną jego replikę. Dobra czekolada to taka, która zawiera w sobie przynajmniej sześćdziesiąt procent kakao. Ale nie każdy przepada za gorzkimi wyrobami. W kuchni sprawdzi się również czekolada z mniejszą zawartością kakao: mleczna lub nawet biała. Chociaż ta ostatnia będzie najtrudniejsza w obróbce. Ważne, by była dobrej jakości. Na czekoladzie nie warto oszczędzać. Jeśli ma ona stanowić główny składnik domowego deseru, kupmy produkt renomowanego i sprawdzonego producenta. Jeśli planujemy zużycie większej ilości czekolady, warto poszukać w sklepie specjalnych, dużych bloków, które są przeznaczone do temperowania.

Jak roztopić czekoladę?

jak roztopić czekoladęNa początek warto opanować niełatwą sztukę roztapiania czekolady. To zadanie wymaga trochę wprawy, ponieważ czekolada łatwo się przypala i waży Jeśli narazimy ją na kontakt z wodą, natychmiast stwardnieje, a odzyskanie płynnej konsystencji będzie graniczyło z cudem. Jak roztopić czekoladę, aby była idealnie gładka i aksamitna? Najprostszym sposobem jest podgrzewanie jej w kąpieli wodnej. W tym celu powinniśmy posiekać tabliczkę na małe kawałeczki. Im drobniej ją pokroimy, tym proces rozpuszczania będzie szybszy. Następnie przygotowujemy dwa naczynia w odpowiednich rozmiarach. Do jednego wlewamy gorącą wodę, drugie zaś umieszczamy na nim tak, aby dno nie dotykało powierzchni wody. To bardzo istotne, ponieważ czekolada powinna się rozpuszczać nad parą wodną, a nie w bezpośrednim kontakcie z wrzącą wodą. Gorąca para sprawi, że posiekane kawałeczki będą się podgrzewały równomiernie.

Musimy uzbroić się w cierpliwość- roztapianie to dość długi proces. Do miseczki z czekoladą można dołożyć kilka kawałeczków świeżego masła, łyżkę śmietanki lub odrobinę oleju kokosowego. Ale nawet ten niewielki dodatek może sprawić, że czekolada po wystygnięciu będzie bardziej miękka niż w stanie początkowym. Dlatego, jeśli ma ona służyć do zrobienia ozdób np. na tort, raczej nie powinno się niczego dodawać. Natomiast w przypadku przygotowywania polewy, można śmiało eksperymentować z płynnymi dodatkami. Rozpuszczającą się czekoladę należy delikatnie przemieszać od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne rozprowadzanie ciepła. Pilnujmy, aby do środka nie dostała się woda, ponieważ wówczas czekolada natychmiast stwardnieje.

Roztapianie czekolady w kuchence mikrofalowej

Drugim, równie skutecznym sposobem roztapiania czekolady jest użycie kuchenki mikrofalowej. Ta metoda wymaga nieco więcej uwagi, ponieważ trzeba bacznie obserwować czekoladę, aby nie uległa przegrzaniu. Podobnie jak w przypadku kąpieli wodnej, dobrze jest w miarę drobno przesiekać tabliczkę. Następnie umieszczamy ją w szklanej bądź ceramicznej miseczce i wkładamy do mikrofalówki. Powinniśmy wybrać słabszą moc nagrzewania- rozpuszczanie potrwa trochę dłużej, ale zminimalizujemy ryzyko przypalenia. Czekoladę podgrzewamy 15 sekund, po czym wyjmujemy, mieszamy, i wkładamy z powrotem do mikrofali. Cały cykl powinniśmy powtarzać przynajmniej kilka razy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Czekolada topi się od środka, dlatego niezbędne jest tak częste mieszanie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here